sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Fröbel ja Viispeli

Meillä on jouduttu siirtymään vuoronukutukseen. Aikaisemmin sain lapset nukkumaan yhtäaikaa. Samalla kun imetin toista, luin toiselle iltasatua. Enää se ei onnistu, koska lapset kikattelevat ja kutittelevat toisiaan ja riehuvat. Nykyisin ensin imetän ja laitan Artzan nukkumaan ja vasta myöhemmin on Empan iltasadun ja nukkumaanmenon aika. Artzan nukuttamisen ajaksi Empalle tarvitaan melutonta tekemistä noin vartiksi. Lasten isä on usein poissa, joten tekemisen pitää olla sellaista, jota Emppa voi tehdä yksin. Aika usein se tekeminen on television tuijottamista, mutta muutamana iltana tekemistä onkin tarjonnut herra Fröbel.

Fröbelin lahja J1 sisältää puisia erimallisia ja erivärisiä helmiä, nauhan sekä palikoita, joissa ei ole reikiä. Laatikko vaan auki, nauhan päähän solmu ja lapsi laatikon eteen. Hienosti sujuu vartti, kun lapsi valikoi ja pujottelee helmiä. Kuva on napattu juuri kun tulin Artzaa nukuttamasta. Kävimme yhdessä läpi, millaisia helmiä nauhassa on. Tämän jälkeen Emppa oli kai mielestään istunut tarpeeksi paikallaan ja alkoi puuha, josta syntyi Viispeli.

Emppa alkoi juosta sohvapöydän ympäri vetäen nauhaa ja helmiä (toukka Empan mielestä) perässään. Koska nukkumaanmenoaika alkoi olla lähellä, sanoin, että "vielä viisi kierrosta ja sitten iltapuuhiin". Samalla näytin sormilla viittä. Kun yksi kierros juostu, sanoin "yksi menty, neljä jäljellä" ja näytin samat numerot sormilla. Näin jatkettiin, kunnes "viisi kierrosta menty, ei yhtään jäljellä. Juoskaa maaliin." ja Emppa juoksi heittäytyen maaliin toukka perässään. Mutta ihan vielä ei päästykään nukkumaan, koska Emppa ilmoitti haluavansa pelata vielä Viispeliä.

Viispeli on ollut meillä suosittu laji parina viime päivänä. Isillekin se on opetettu. Viispeliin tarvitaan aina se toukka, muuten se ei ole Viispeli, vaan juoksemista. Helmien pujottelu on siis olennainen osa valmistautumista Viispeliin. Artzakin saattaisi olla kiinnostunut Viispelistä, josa vain osaisi juosta. Ainakin toukan heiluttaminen ja maistelu on suosittua. Mietinkin, että pitää varmaan tehdä Artzalle oma toukka heiluteltavaksi, niin ei tule lapsille riitaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti