keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kesäpäivä kellarissa kierrättäen

Olen nyt ollut 2,5 viikkoa lomalla. Meillä on ollut kivoja vieraita, isot juhlat ja pieni keälomareissukin on tehty. Todelliselta lomalta tuntui kuitenkin eilinen mummuni kellarissa viettämäni päivä.

Mummu opetti minulle viime kesänä maton kutomista ja nautin hommasta niin paljon, että halusin tänäkin kesänä kutomaan. Tällä kertaa syntyi makuuhuoneeseen ihanan pehmeät vaaleat matot. Kuteina oli kaatopaikkakuormasta pelastettua kudetta sekä mummun kuteiksi leikkaamia vanhoja lakanoita. Mummu oli jo tehnyt toisen maton valmiiksi, mutta minä sain tehdä toisen.

Ihan paras kesälomakohde. Matot on jo irrototettu puista.
Mummu oli pihalla lasteni kanssa ja minä kudoin. Poljin alas, sukkulan heitto, kuteen asettelu, poljin ylös ja pari paukautusta. Sitten toiselta puolelta uudestaan ja sitten taas toiselta. Suorastaan meditatiivista. Välillä Empan traktorileluun piti kiinnittää kyntöauraa ja välillä Artsa halusi äidin syliin, mutta sain omaakin aikaa. Kerran oli tosin oli pakko kurkata pihalle, sieltä kun kuului hurjaa kiljuntaa ja huutoa. 85-vuotias mummuni siellä meni lasten kanssa vesisotaa. :)

Mummu hakee vaahteranoksia vihtaa varten.

Kun matot oli kudottu, irrotettu kangaspuista ja päät solmittu, mummu lämmitti saunan ja teki vaahterasta vihdan. Minä ja mummu vihdoimme ylälauteella ja lapset "pesivät" itseään eli leikkivät pesuvadin, saippuan ja pesusienen kanssa alhaalla. Välillä vilvoiteltiin ja sitten taas jatkettiin. Muistan saunareissut mummun kanssa omasta lapsuudestani ja uskon että eilisestä jäi lapsilleni mukava muisto. Ensi kesänä taas uudestaan. Pitääkin katsoa oma liinavaatekaappi läpi, josko siellä olisi jokin lakana, joka saisi uuden elämän matossa.

Matot makuuhuoneessa.

1 kommentti:

  1. Oli mummullakin varmaan mukavaa, kun oli kesäloma "vieraita" eikä tarvinnut yksin olla.

    VastaaPoista