perjantai 31. toukokuuta 2013

Imurointia

Emppa on aina ollut innokas imuroija. Haeskelin joskus hänelle leikki-imuria, mutten sellaista löytänyt. Hyvä niin, sillä rikkaimuri käy hyvin pienelle imuroijalle ja tuleehan siinä leikkiessä ihan oikeastikin siivottua.



Lapsille tuli riitaa imurointivuorosta, mutta meiltäpä löytyikin kaksi rikkaimuria. Äiti imuroi keskuspölynimurilla ja lapset omilla rikkaimureillaan. Siistiä tuli (hetkeksi), mutta kolmen imurin yhteisääni oli Empan mielestä niin kova, että tarvittiin kuulosuojaimia.

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Alkukirjaimia

Automatkalle tein Eerolle alkukirjainkortit. Yhdessä katsottiin mitä kuvia korteissa on (en ollut ihan varma tunnistaako kuvasta sen mitä yritin piirtää). Sitten Eero laittoi pienet pyykkipojat aina oikean alkukirjaimen kohdalle. Korttien toisella puolella oikean kirjaimen kohdalla on rasti, joten vastaus on helppo tarkistaa itse. Näissä ensimmäisissä korteissa meillä on sanoja, jotka alkavat vokaalilla, s- tai p-kirjaimella, koska tiesin Eeron osaavan ne.


maanantai 27. toukokuuta 2013

Pikku puuhapete portin korjaa



Huomasin, että portaiden lapsiportin ruuvi oli löystynyt ja irtoamassa. Sanoin siitä Empalle, joka tarttui heti toimeen. Hän kävi hakemassa kodinhoitohuoneesta isin ruuvimeisselin. En tiedä, oliko sattumaa, että ruuvimeisseli oli ristipäinen, kuten ruuvikin. Emppa kiristi löystyneen ruuvin ja sanoi tarkistavansa varmuuden vuoksi muutkin. Kun työ oli tehty, lapsi vei ruuvimeisselin takaisin paikalleen. Enpä olisi uskonut! Täytyykin muistaa jättää korjaushommat omalle pikku puuhapetelleni jatkossakin.

torstai 23. toukokuuta 2013

Vihreää

Eeron lempiväri on vihreä. Lenkillä tuli sitten kysymyksiä:
- Mitä kaikkia vihreitä on?
- Ööö....öö?
- Mitä muita kuin vaalean- ja tumman vihreä?
Yritin tähän sitten jotain sanoa, että tosi paljon erilaisia vihreitä. Kotona otin esiin vihreät värilevyt ja Eero laittoi ne tummasta vaaleaan. Kuva ei ole ihan parhaasta päästä, pikkuveljeä harmitti melkoisesti.

Aikaisemmin (noin vuori sitten) on käytetty värilevyistä vain yksiä pareja / väri. Eli otin joka väristä tumman ja vaalean, ja Eero etsi parit. Tumma-vaalea parit olivat silloin kiinostavia, eikä olisi ollut puhettakaan, että koko seitsemän palan settiä olisi jaksettu laittaa järjestykseen.


sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Pihahommissa

Me olemme viettäneet näin kesän tultua paljon aikaa ulkona. Pihalla on vaikka mitä tekemistä. Empasta on ollut paljon hyötyä. Hän hoitaa mielellään istutusten, nurmikon paikkausten ja kesäkukkien kastelun. Samalla taitaa mennä palomiesleikit, mutta ihan oikeatkin kohdat on kyllä kasteltu.

Hieman yllättäen yksi suosikkipuuhista on rikkaruohojen nyppiminen. Toistaiseksi Emppa on nyppinyt vain hiekalta ja kiveykseltä rikkaruohoja. Se on helppoa, koska kaikki vihreät ovat rikkaruohoja. Jossain vaiheessa olisi tarkoitus opettaa myös kukkapenkkien rikkaruohojen kitkeminen. Aika hauskaa, kun Emppa kysyy, voitaisiinko taas nyppiä rikkaruohoja ja huutelee aivan innoissaan "äiti täällä on vaikka kuinka paljon, katso äiti, kuinka iso!" Onneksi meillä riittää kitkettävää ja uusia kasvaa koko ajan. :)

Myös nurmikon leikkuu kiinnostaa kovasti. Tänään Emppa kulki nurmikkoa leikkaavan isänsä perässä työnnellen pientä muovista leikkiruohonleikkuria. Sen jälkeen hän meni askartelusaksien kanssa trimmaamaan reunoja. Oman ilmoituksensa mukaan hän tarvitsee oikean pienen ruohonleikkurin ja trimmerin. Mistäköhän niitä saa? 

torstai 16. toukokuuta 2013

Ruutuhyppelyä

Piirsin hyppyruudukun katuliiduilla terassiin. Varsinaisen ruutuhyppelyn lisäksi käytettiin myös bussina ja avaruusrakettina, joissa oli numeroidut paikat matkustajille. Liitu ei kauhean hyvin laudoissa pysynyt, olisikohan sitten pysynyt asfaltissa paremmin.

Hatarasti muistelen aikoinaan koulun pihassa olleen toisenlaisiakin ruudukoita kuin näitä perusmallisia. Pitää varmaan selvitellä asiaa, Eero kun tuntui ruutuhyppelystä innostuvan.


maanantai 13. toukokuuta 2013

Ötökkätutkija

Eerolla on uusi toiveammatti, ötökkätutkija. Tutkittavaa onkin nyt keväällä riittänyt. Vauvanruokapurkkeihin on keräilty matoja ja muita ötököitä, joita löytyy erityisen hyvin kompostista. Varsinaisesta tutkimuksesta ei ole yhtään kuvaa, mutta alla kuva tutkimusraportin laadinnasta :)

Maalauksissa hämähäkkejä, kärpäsiä ja käärmeitä (joita ei ole onneksi löytynyt tutkittavaksi asti).

On muuten aika kivaa itsekin piirtää ja maalata monen vuoden tauon jälkeen. Suosittelen!

perjantai 10. toukokuuta 2013

Tuunataan kangasväreillä

Silläkin uhalla, että joku lahjansaajista lukee tämän ja näkee lahjansa ennakkoon haluan jakaa tämän vinkin jo nyt. Vielä ehtii äitienpäiväksi!

Äitienpäivä pääsi melkein taas yllättämään. Onneksi aihe nousi eilen esiin keskustelussa ja tänään aamulla ajatus äitienpäivälahjoiksi lasten isoäideille ja iso-isoäidille oli valmis. Artzan ensimmäisten päiväunien aikaan suuntasimme Empan kanssa paikalliseen askartelukauppaan. Sieltä ostimme kevään vihreitä kangaskasseja ja kangasvärejä. Artza vielä huilaili, kun tulimme kotiin, joten päästiin heti hommiin.

Ensin maalattiin jalka ja painettiin kankaaseen.


Seuraavaksi oli käden vuoro.



Artza heräsi sopivasti tässä vaiheessa ja osallistui projektiin. Vauvan kanssa hommaan tarvittiin kaksi aikuista, joten tästä vaiheesta ei ole yhtään kuvia. Lopuksi vielä kirjoitin alareunaan 05/2013 muistutukseksi taiteilun ajankohdasta. Näin hienoja näistä tuli. Vielä silitys, kunhan ovat kuivuneet, niin kuva kestää pesunkin.

Kassien tekemiseen lapset eivät osallistuneet muuten kuin toimimalla leimasimena, mikä näytti heistä molemmista olevan hauskaa. Emppa sai vielä yhden oman t-paitansa koristella ihan itse. Konservatiivinen raitapaita muuttui Empan käsissä punk-paidaksi. Siitä tuli niin hieno, että täytyy katsoa omaa vaatekaappia vähän sillä silmällä, että mitä sieltä Emppa voisi tuunata.




torstai 2. toukokuuta 2013

Kymmenenylitys

Yhteenlaskussa kymmenenylitykseen kyseltiin vinkkiä. Tässä pari ehdotusta.

Helmillä:
Lasketaan yhteen 6 + 8. Toiseen kippoon kuusi helmeä ja toiseen kahdeksan.

Kaadetaan helmet samaan kippoon.


Lasketaan isosta kiposta pois kymmenen helmeä ja korvataan ne yhdellä kymmenen helmen sauvalla.

Isossa kipossa on nyt siis kymmenen ja neljä helmeä.

Kymmenen ja neljä, eli neljätoista.



Laskusauvoilla:

Sauvat kuusi ja kahdeksan matolle.

Laitetaan sauvat kuusi ja kahdeksan peräkkäin. Laitetaan alle ensin kymmenen

ja vielä mahtuu neljän mittainen, eli yhteensä 14.


Vielä vähän muuta pohdintaa aiheesta:
Koulukirjassa opetettiin täyttämään ensin ensimmäinen kymmenen ja sitten katsomaan paljonko jäi yli. Eli  6 + 8 = 6 + 4 + 4 = 10 + 4. (Kaikissa sarjoissa ei välttämättä ole sama juttu, katsoin vain yhtä kirjaa.) Itse lasken päässä kummastakin ensin viitoset yhteen ja sitten jäljelle jäävät, eli 6 + 8 = 5 + 1 + 5 + 3 = 10 + 1 + 3 = 10 + 4 = 14. Ihannehan olisi, jos lapsi itse hoksaisi jonkun tavan, jota sitten osaisi luontevasti käyttää. Mutta jos ei hoksaa, niin on hyvä kun on malleja, joita voi opetella seuraamaan. Oma kokemukseni matematiikan oppimisesta on, että usein ensin tehdään mallin mukaan ja sitten pikkuhiljaa se ymmärryskin sieltä tulee. Aika harva varmaan Pyhgoraan-lausettakaan itse hoksaisi.