tiistai 2. joulukuuta 2014

Ihan tavallista arkea ja pikakakkua

Iippu on jo 2,5 kk ja elämä rullaa ihan mallillaan. Toisaalta tuntuu, että juurihan tuo syntyi, mutta toisaalta taas siltä kuin pikkutyyppi olisi aina ollut meillä. Ilmeisesti isommatkin lapset kokevat Iipun osaksi perhettä. Alkuihastuksen jälkeen pikkuinen ei enää kiinnosta Artzaa ja Emppaa jatkuvasti, mutta edelleen välillä haluavat Iipun syliin ja antavat tutin tarvittaessa.

Mitään varsinaisia montessoriharjoituksia ei ole tullut tehtyä aikoihin. Yritän kyllä ottaa lapsia mahdollisimman paljon arkipuuhiin mukaan. Esimerkiksi pyykit saadaan kuivumaan yhteistyössä niin, että Artza ojentaa minulle ripustettavaa, Emppa ripustaa pikkupyykin (sukat ja alushousut) ja Iippu tarkkailee suoritusta sitteristään.


Vaatteista puheenollen: molemmilla isommilla lapsilla on omat tavoitteensa. Empan pitäisi oppia viemään likaiset vaatteensa pyykkikoriin. Emppa vaihtaa vaatteita aina, kun niihin tulee pienikin tahra tai pisara vettä. Likaiset vaatteet hän ottaa pois siinä missä likaantuminen tapahtui ja siihen ne tahtovat jäädä. Artzalla taas jatkuvat pukeutumisharjoitukset. Yritän malttaa antaa hänen tehdä itse ja auttaa vain, kun Artza pyytää ja silloinkin mahdollisimman vähän. Vaikeinta minulle on olla puuttumatta, kun molemmat jalat ovat menossa samaan punttiin.

Ihan tavalliseen arkeenkin tarvitsee joskus vähän herkuttelua. Leivoimme lasten kanssa tänään pikakakun. Aloittamisesta herkutteluun menee alle 20 min, joten toimii hyvin akuuttiin herkkunälkään.


Ensin sulatetaan mikrossa 125 g voita, johon sekoitetaan 1 dl sokeria (mieluiten fariinisokeria). Sitten vatkataan sekaan 3 munaa. Lopuksi lisätään 3 dl jauhoja, 4 tl kaakaojauhetta, 1 tl soodaa ja 1 tl leivinjauhetta sekä 1/2 dl maitoa. Mikrossa 600 watin teholla 6-7 min. Ainakin 5 min kannattaa odotella ja antaa kakun jäähtyä, niin se on helpompi kumota. Kakun leivon ja kypsennän samassa astiassa. Se on Tupperwaren MicroCook ja alkupeäinen ohje tuli kipon mukana. Olen vähän muokannut ohjetta, sillä siihen olisi tarvittu suklaata, eikä taloudestamme löydy syömätöntä suklaata kuin lasten joulukalentereista. Olen joskus tehnyt kakkuun kinuskikuorrutuksen, mutta tällä kertaa päälle tuli tomusokeria. Kakkua syötiin mansikkasoseen ja kermavaahdon kera.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti