keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kolmevuotias kokkaa

Piti tehdä lauantaina lounaaksi hirvipihvejä ja uunikasviksia, mutta aamupäivä hurahti taas liian nopeasti. Ennen kuin olin edes ehtinyt aloittaa ruuanlaittoa, lapset olivat jo niin nälkäisiä ja kiukkuisia, että ruokaa oli saatava mahdollisimman nopeasti.

Aamupäivällä yritin siivota. Pyrin hoitamaan siivoamiset lasten ollessa paikalla kahdesta syystä. Ensinnäkin Artzan päiväuniaika on omaa aikaani (tai nykyisin Minä Itse -aikaa), jota en välitä käyttää siivoamiseen. Toiseksi tahdon, että lapset jo pienestä pitäen näkevät, että koti ei siistiydy itsestään. Kun lapset näkevät siivoamista, he myös oppivat sitä. Emppa ja Artza ainakin harjoittelevat ajoittain imurin, pölyhuiskan, rätin ja mopin käyttöä. Yleensä nämä välineet kiinnostavat silloin, kun minä yritän niitä käyttää. Siivoaminen meillä näyttääkin vähän kiertoharjoittelulta. Siivousvälineitä on esillä pitkin kämppää ja kokoajan vaihdellaan. Kun jompikumpi lapsista vie käsistäni imurin, otan toisen tai alan pyyhkiä pölyjä. Ei kauhean tehokasta, mutta menee se näinkin.

Niin se lauantain lounas. Emppa teki meille ruokaa ihan itse. Hän on kerran aikaisemmin tehnyt kanssani nakkimunakasta, joten homma oli jo hallussa. Munakas paistettiin Tupperwaren tähän hommaan kehittämässä kipossa. Yleensä en laita muoviastioita mikroon, mutta ajattelen, että jos astia on tarkoitettu munakkaan tekemiseen mikrossa, niin kai sillä sitten voi tehdä munakasta mikrossa.

Emppa pilkkoi nakit ja Artza kiipesi pöydälle.
Emppa rikkoi munat, lisäsi tilkan maitoa ja vähän suolaa. Artza kiipesi pöydälle.
Emppa kattoi pöydän, äiti pilkkoi kurkkua ja tomaattia. Artza kiipesi pöydälle.

Lisäksi raejuustoa ja ei kun syömään.
Ruoka maistui hyvin kaikille. Artzakin malttoi istua paikallaan niin kauan, että sai syötyä lautasensa tyhjäksi. Jälkiruokana söimme minun ja Empan edellisenä päivänä tekemää mansikka-rahka-kerma-suklaa-kakkua. Empan isi vähän ihmetteli, että mitkäs juhlat meillä on, kun kakkuja leivotaan. Emppa sitten valisti isäänsä, että kyseessä ei ole mikään juhlakakku, koska siihen ei laiteta kynttilöitä. On ihan tavallinen kakku.

Lauantain päivällisen (hirveä ja kasviksia) teinkin sitten itse. Lapset eivät syöneet sitä ruokaa juuri lainkaan. Taidan siirtää ruuanlaittovastuun Empalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti