keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Maton idea

Montessori-harjoituksiin kuuluu olennaisena osana matto. Meilläkin sellainen on ollut jokusen päivän käytössä ja tässä perustelut:

1. Matto rajaa harjoittelualueen. Empalla, kuten kai kaikilla lapsilla, tuntuu olevan luontainen taipumus levitellä kaikki tavarat pitkin poikin. Maton käytöllä pyrin rajoittamaan tilaa, johon tavaroita levitellään. Toisaalta taas matto on Empan omaa tilaa, johon en tule, jos en saa lupaa. Tämän toisen oman tilan kunnioittamisen aion opettaa myös Artzalle heti alusta saakka. Ehkä sillä saadaan joku tappelu joskus vältettyä.

2. Matto rajaa harjoitteluajan. Montessoriharjoitus alkaa siitä, kun Emppa hakee maton ja rullaa sen auki. Tämän hän tekee ihan mielellään. Harjoituksen pitäisi päättyä siihen, että tavarat viedään takaisin paikalleen, matto rullataan ja viedään säilytyspaikkaansa. Ei muuten ole onnistunut vielä kertaakaan komentamatta. Vaatii vielä opettelua ja toistoa tai sen, että kissamme pissaa tai oksentaa lojumaan jätetylle matolle. Jostain syystä lopettaminen tuntuu olevan aloittamista vaikeampaa. Tavarat joko vain jäävät siihen, kun Emppa keksii yhtäkkiä jotain muuta tekemistä tai sitten ne lentelevät pitkin, kun homma menee riehumiseksi.

3. Maton päällä on mukava istua tai maata ja se helpottaa harjoittelua. Pehmeältä matolta on helpompi noukkia esimerkiksi sinisiä kolmioita kuin kovalta lattialta. Matto myös vaimentaa kolinaa. Ilmeisesti harmaa väri on paras tausta Montessori-välineille. Montessori-välineiden värimaailma on aika mielenkiintoinen. Pitäisikin selvitellä, miksi kolmiot ovat juuri sinisiä, torni vaaleanpunainen, portaat ruskeat jne. Jos joku lukijoista tietää tai osaa vinkata hyvän lähteen, otan tiedon kiitollisena vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti