perjantai 26. huhtikuuta 2013

Asenne ratkaisee

Tässä yritetään kovasti olla Montessori-tiedostavia ja auttaa lasta tekemään itse, mutta viime aikoina olen jo pariin otteeseen saanut itseni kiinni siitä, etten ole antanut Empan tehdä itse.

Jokin aika sitten olimme isommalla porukalla samassa pöydässä. Ruokana oli lasten herkkua, nakkeja ja perunamuusia. Emppa istui eri puolella pöytää kuin minä. Katselin, kun Emppa taisteli nakkiensa kanssa ja olin jo nousemassa häntä auttamaan, kun sukulaistäti sanoi, että Emppa pilkkoo ihan hienosti itse. Ja oikeassa oli. Ei siis enää valmiiksi pienittyä ruokaa meidän Empalle. Hän pyytää apua, jos tarvitsee.

Ostin Empalle viime kesänä synttärilahjaksi potkupyörän. Muutaman kerran hän sitä kokeili, mutta ei innostunut hommasta. Tällä viikolla hän halusi pyöränsä pois talviteloilta ja mikäs siinä. Kypärä päähän, Emppa pyörän päälle ja äiti käveli vieressä aina tukien, kun vähän horjahti. Ei kauaa kiinnostanut.

Toissapäivänä Emppa oli isänsä kanssa ulkona ja tuli välillä sisälle pyytämään pyöräilykypärää. Kun jonkin ajan kuluttua katsoin ulos ikkunasta, Empan isä puuhaili omiaan pihalla ja Emppa potkutteli pitkin pihaa innoissaan pyörällään. Okei, ei siis enää roikuta hihassa, vaan annetaan lapsen pyöräillä itse.

Joskus ilmeisesti lasta auttaa parhaiten tekemään itse, kun ei auta eikä puutu. Tärkeintä on asenne, luottamus siihen, että lapsi oppii ja osaa.

2 kommenttia:

  1. Useimmiten me äidit sorrumme siihen, että autamme "vähän", ihan vain varmuuden vuoksi, ettei vain satu mitään tms tms vaikka oikeasti ei edes tarvitsisi. Myönnän sortuvani siihen itsekkin ja välillä joudun hokemaan "anna tehdä itse, anna tehdä itse"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Se on yllättävän vaikeaa antaa lapsen tehdä itse. Artza on juuri oppinut nousemaan seisomaan tukea vasten ja aina tekisi mieli käydä hakemassa pystyyn noussut vauva syliin. Kun se kuitenkin muksahtaa nurin. Ja Emppaa pitäis ottaa paljon enemmän mukaan keittiöhommiin, siivoamiseen jne, mutta kun se on helpompi tehdä itse. No, eikös ongelman tiedostaminen ole ensimmäinen askel. :)

      Poista