perjantai 9. elokuuta 2013

Yksivuotiaan ruokailut

Artza on jo yksivuotias eikä enää vauva. Minusta on siis tullut taaperoimettäjä. Imetystä on edelleen tarkoitus jatkaa. On se vaan niin kätevää. Ei tarvitse murehtia, vaikkei lapselle jollain kerralla ruoka maistunut ja lohtutissi toimii kolhuun kuin kolhuun. Parasta imetyksessä on mielestäni kuitenkin se, kuinka paljon iloa pikkuinen siitä saa.

Artza on sormiruokaillut puolivuotiaasta lähtien. Sotkua on tullut järkyttävät määrät. Artza kyllä osaisi syödä siististi sormin useimpia ruokia, mutta usein homma menee silti lopulta sotkemiseksi tai kiipeilyksi. Pitäisi kai yrittää opettaa Artzalle jokin sivistyneempi tapa osoittaa kylläisyytensä kuin ruokien heittäminen lattialle tai pöydällä seisominen. Ehkä taputtamisen voisi yhdistää tähän?

Ruokailu on muutoin tavallaan muuttunut sivistyneemmäksi, sillä mukaan ovat tulleet ruokailuvälineet. Ruoka tarjoillaan nykyisin pöydän sijaan lautaselta ja haarukkakin on käytettävissä. Ajoittain sitä myös käytetään. Nykyisin Artza syö myös puurot ja jogurtit ihan itse. Joskus saan syöttää samalla toisella lusikalla, mutta yleensä hän haluaa syödä itse. Sotkua, sotkua!Välipalan suhteen omatoimisuus on huipussaan. Artza nimittäin käy syömässä välipalat suoraan pensaasta. Artza harjoittaa juuri sitä ei-yhtään-suositeltavaa napostelua ja poikkeaa nappaamassa marjan silloin ja toisen tällöin. Harvoin hän seisoskelee puskassa syömässä. Siksi ei ole tarjota parempaa kuvaakaan. Liian nopea taapero.


Muukin kuin tissistä juominen sujuu nykyisin. Pillimehulla neuvolan ohjeiden mukaan aloitettiin. Siitä siirryttiin pillipulloon ja veteen ja nykyisin ruokajuomana on maitoa nokkamukissa. Tosin nokkamukin heiluttelu ja maidon roiskuttelu on usein kivempaa kuin siitä juominen. Äidiltä kun saa sitten tankattua halutessaan " maammaa". On muuten edelleen ainoa sana, jonka Artza sanoo.


2 kommenttia:

  1. Meidän nuorimmainen on aika samanikäinen eikä ole oppinut juomaan pillillä - ei sitten millään, vaikka yritän puristaa tipan alkuun jne. Mikähän neuvoksi? Pillillä juominen olisi välillä reissussa jne. niin kovin näppärää ja nykyään on saatavilla kaikenlaisia pienille suunnattuja pilli-smoothieitakin! Ja tietysti noita täysmehuja.

    VastaaPoista
  2. Meillä Artza harjoitteli ensin sokeri-esanssi-juomilla, kuten Trip. Ilmeisesti niissä maku on sellainen, että lapsi haluaa sitä lisää. Muutaman kerran jälkeen Artza pääsi hommasta jyvälle ja siirryttiin oikeisiin mehuihin ja smoothieen. Tuo pillipullo on muuten tosi kätevä reissussa, siitä kun saa pillin helposti taitettua korkin alle piiloon.

    VastaaPoista