sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Väsynyttä fysiikkaa: minne kylmä menee

Olimme tällä viikolla uimahallissa ja tuli kylmä. Saunassa lämmitellessä Emppa alkoi miettiä, minne kylmä oikein menee. Artza säntäili tapansa mukaan sinne tänne ja kiipeili saunan lauteilla siihen malliin, että minun oli pakko kerätä lapset ja lähteä. Lupasin Empalle, että selitän myöhemmin ja hän saa myös itse tutkia asiaa.

Myöhemmin samana päivänä kävi niin, että Emppa nukahti nojatuoliin sillä välin kun laitoin ruokaa. Kun Emppa nukahtaa iltapäivällä/alkuillasta, on vaihtoehtoja kaksi: herättää lapsi ja kuunnella väsynyttä huutoitkua puolesta tunnista tuntiin tai antaa lapsen nukkua niin kauan kuin nukuttaa ja sitten valvotaankin puoleen yöhön. Paitsi jos keksii jotakin sellaista, mistä Emppa innostuu heti. Herättelin Empan tutkimaan, minne kylmä menee ja kikka toimi.

Väsynyt (muttei huutava) Emppa sai eteensä kolme muovipurkkia. Kokeilemalla Emppa selvitti, että yhdessä purkissa oli kylmää vettä ja toisessa kuumaa. Kun vedet kaatoi kolmanteen purkkiin, sai haaleaa vettä (Empan mukaan sopivaa). Empalle selvisi, ettei kylmä mene minnekään, vaan sekoittuu ja pahin väsymyskin meni ohi. Muutaman toiston homma vaati, mutta tieteellisen kokeen tuleekin olla toistettavissa. Joskus myöhemmin tähän kokeeseen voisi ottaa mukaan lämpömittarinkin, mutta ensin Empan pitää oppia lisää numeroita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti